top of page
cuaderno escolar

9 de juny de 2019

passem de grau!

Aquest article està adreçat a alumnes de 4t de Nivell Elemental que faran la prova de pas de grau

Recordarem quins tipus d'escales hi ha, com saber en quina tonalitat està la peça que toquem amb l'instrument, i com analitzar els intervals. Això últim és molt important per després aprendre a construir els acords, que donen harmonia a les melodies. 

Escales

Kawaii drawing with music.jpeg
escales.png

Coneixem dos tipus d'escales: Major i menor. Quan les escoltem, les escales majors fan la sensació de ser alegres, i les menors, tristes

El que fa que tinguem aquesta sensació és on són els semitons. Si t'hi fixes a l'esquema, les escales majors tenen els semitons entre el tercer i quart grau i el setè i vuitè, i les menors naturals entre el segon i tercer i el cinquè i sisè. Pots enrecordar-te d'això memoritzant els números per a cada escala com si fos un PIN de mòbil: 3478 per a les majors i 2356 per a les menors. 

Les escales menors poden ser naturals, harmòniques o melòdiques, i aquestes dues últimes es fan a partir de l'escala natural. 

Sempre que ens demanin d'escriure una escala, seguirem aquests passos:

Escriure l'armadura de la tonalitat que ens demanen.

Escriure les notes de l'escala, pujant i baixant.

Si es tracta d'una escala menor harmònica o menor melòdica, posar els sostinguts o becaires que faci falta, si és Major o menor natural, ja no cal fer res més.

Armadures - tonalitats

L'armadura és el conjunt de sostinguts o bemolls que trobem al principi dels pentagrames, i ens indica en quin to està l'obra. Cada armadura té dues possibles tonalitats: major o la seva relativa menor. A l'esquema de la dreta pots veure com identificar les armadures amb sostinguts i amb bemolls, i també com trobar el relatiu menor.

Si en un exercici ens posen una tonalitat menor, primer hem de saber el relatiu major, i es fa igual però al revés: en comptes de baixar 2 notes, pugem 2 notes, i també comprovem que hi hagi un to i un semitò. 

Ara ja saps identificar tonalitats a partir d'armadures, però com fem per escriure una armadura a partir d'una tonalitat? Seguirem aquests passos:

Si té bemoll al nom

Escriure bemolls en el seu ordre fins arribar al del nom.

Afegir un bemoll més. Per exemple: Lab M té si-mi-la-re bemolls a l'armadura.

Si no té bemoll

Baixar una nota a la del nom.

Escriure l'ordre dels sostinguts acabant en aquesta nota. Per exemple: La Major té fa-do-sol sostinguts.

armadures.png

Intervals

intervals1.png

Un interval és la distància sonora que hi ha entre dues notes. Els que treballem ara són els que hi ha a l'esquema de l'esquerra. El número ens diu quina distància té, i la modalitat (el que senyala la fletxa) ens indica com sona. 

Si combinem aquests dos, tenim un munt de possibilitats d'intervals. Mira!

En realitat, només cal que t'aprenguis els Majors i els Justos, perquè els altres veïns d'un mateix número van per semitons. Per exemple: si saps que una 3a M té 2T, baixa-li 1ST per saber quants té la 3a m (1T 1ST) o puja-li 1 ST per saber quants en té la 3a augmentada (2T 1ST). 

Els intervals també poden ser ascendents o descendents, depenent si van cap a l'agut o cap al greu. I també poden ser melòdics o harmònics, depenent si les notes van separades o sonen alhora.

Així sonaria melòdic...

...i així harmònic

Activitats

Et pots imprimir aquests 5 models de fitxes per practicar tot el que has après i preparar el pas de grau! Em pots enviar fotos de les fitxes fetes si vols que te les corregeixi. Molts ànims!

mapache.jpg
opción 1.png

HORARIO

Lunes a Viernes de 9:00 a 13:00 y de 15:00 a 18:00

DIRECCIÓN

Calle Extremadura núm 1, escalera D, 1º-2a​

43850 Cambrils, Tarragona

  • Facebook Basic Black
  • Instagram Basic Black
  • Icono negro LinkedIn

© 2018 per Ángela Guillén Lara

bottom of page