25 de febrer de 2019
10 trucs per mantenir el teu cello en forma!
1
Quan toquem el violoncel, la resina de l'arc fa una espècie de pols blanc que s'enganxa a les cordes, al batedor, a la fusta de l'arc i a la tapa del cello. Si no la traiem cada cop que deixem de tocar, s'acumula i després la capa que es forma pot ser molt difícil de treure.
Per això, hem de tenir un drap sempre a mà perquè cada vegada que acabem de tocar puguem treure la resina en un moment. Ha de ser un drap sense borrissol (pelusa), com per exemple de cotó (tros d'una samarreta vella) o de fibra sintètica com el de la foto.
És súper important que abans de tocar el violoncel ens rentem les mans!
Si just acabes d'arribar de jugar al parc, o has menjat patates fregides, fet manualitats... no voldràs que tota aquesta brutícia acabi al cello! Però encara que creguis que estan netes, la pell produeix un oli natural que a sobre del cello, el pot fer malbé. Per això, tant se val el que hàgim fet abans, que ens hem de rentar les mans molt bé abans de tocar.
2
3
Cada cert temps (2 o 3 cops l'any), cal netejar el vernís del violoncel amb un producte especial que ens recomani el luthier. Per fer-ho, hem de treure bé la pols primer amb el nostre drap i després agafar un tros de tela de cotó (pot ser d'una samarreta vella), posar-li una mica de producte i fregar el vernís amb cura.
El cello ho agrairà: es veurà més brillant i també es nota en el so!
Dues de les parts del violoncel que més s'embruten són les cordes i el batedor, perquè és on posem els dits i també on frega l'arc. Si no netegem les cordes sovint, es pot arribar a formar una capa de resina que després és molt difícil de treure. Tant per al batedor com per a les cordes, utilitzarem un alcohol al 70%, amb un cotó fluix, i no oblidem mai posar un drap que cobreixi tota la tapa del cello, perquè no pot caure gens d'alcohol a la fusta, això destrossaria el vernís!
4
5
Així com nosaltres anem a fer-nos revisions al metge, també li hem de fer al nostre violoncel per veure que tot estigui bé. I com es diu el metge dels instruments de corda? Sí, LUTHIER. Ell és l'expert i ens dirà si l'instrument té algun problema i ens aconsellarà per mantenir el cello en bones condicions. A la visita podem aprofitar per demanar-li que ens suavitzi les clavilles si van molt dures, o que ens canvïi les cerdes de l'arc.
Les clavilles a vegades poden anar massa dures, i això ens pot fer més difícil afinar el violoncel. Haurien de poder girar-se amb certa facilitat, però no les podem deixar massa lleugeres perquè llavors les cordes es destensarien tota l'estona!
Hi ha alguns trucs que podem fer servir a casa per ajustar les clavilles nosaltres mateixos, com per exemple treure-les una mica i posar una mica de guix o sabó, però el millor seria que ho fes el mateix luthier.
6
7
Al canviar les cordes, les hem de posar correctament. Si les volem canviar totes, no les hem de treure totes de cop (pensa que la força que fan sobre el pont i la tapa és de 25kg, i treure tot aquest pes de sobte podria fer malbé l'instrument!). Com a molt les canviarem de dos en dos de la següent manera:
Primer traurem la corda Re i després la corda La, i al posar les noves, primer farem La i després Re. De la mateixa manera, a l’hora de canviar les cordes Sol i Do, es fa igual: treure primer Sol, després Do, i col·locar primer Do i finalment Sol.
Hem d'intentar que el nostre arc tingui sempre la resina que li toca, ni més ni menys! Hi ha uns quants trucs per saber si n'hem de posar més o no. Per exemple, quan comencem a tocar, que les cordes estan netes, si l'arc ja deixa una pols blanca, no cal afegir resina.
Per posar la resina, podem col·locar el polze a la part metàl·lica per on entren les cerdes al taló de l'arc, per evitar que la resina xoqui amb aquestes i es trenqui. També, quan hem posat resina, podem pessigar una mica les cerdes per treure l'excés i que no caigui a sobre del cello
8
9
A vegades podem notar que ens costa tensar i destensar l'arc. Pot ser perquè el caragol vagi una mica dur. Per fer que vagi més suau, el podem descaragolar i fregar-lo amb una mina de llapis o una espelma.
Per cert, no oblidis mai destensar l'arc quan acabes de tocar!
I per últim: dos consells per viatjar amb el cello
No el deixis mai dins del cotxe sol, les temperatures poden pujar molt a dins i això pot fer malbé l'instrument. I no t'oblidis mai de portar un joc de cordes de recanvi, mai se sap el que pot passar!
10
Fes la teva cello-farmaciola!
Anem a preparar una farmaciola perquè tinguis a mà tot el que el teu cello necessita! És molt fàcil: només cal que agafis una capsa de sabates que ja no utilitzis i la decoris amb els retallables que trobaràs fent clic a l'enllaç:
Un cop decorada, llegeix l'article i fes una llista de les coses que necessites:
drap sense borrissol
tros de samarreta vella
sabó
espelma
...
Ho tindràs tot a mà per qualsevol cosa que necessiti el teu violoncel! Fes una foto i envia-la omplint el següent formulari perquè pugui veure com t'ha quedat:



